Přes 100 let starý recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové ohromil redaktory i posluchače Českého rozhlasu
anonymně / 19.03.2018, Dvůr Králové nad Labem
Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce, se rozhodla zaslat svůj recept do soutěže Pochoutkový rok Českého rozhlasu.
Podrobný návod najdete v článku, i v audiozáznamu Českého rozhlasu.
Teplé se zmrzlinou nebo studené se šlehačkou? Volba je na vás, ale v každém případě si vyzkoušejte sladké bramborové tašky s jablky. Postup předvedla Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce.
Těsto na bramborové tašky: ½ kg brambor (ve slupce vařené den předem) 250 g hladké mouky 1 lžička soli 2 vejce 150 g sádla na smažení
Postup:
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořici (můžeme přidat také rozinky namočené v rumu) a promícháme.
Následně si připravíme těsto na bramborové tašky. Brambory ve slupce uvaříme v nesolené vodě den dopředu. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme až před přípravou těsta.
Brambory nastrouháme na speciálním struhadle (čtverečková vlnkovaná síťka), přidáme mouku, vajíčko a nakonec sůl. Těsto by mělo být řidší, lehce lepkavé, aby šly dobře zpracovat taštičky.
Těsto rozdělíme na 12 kusů a ručně vytvarujeme placku silnou cca 0,5 cm velikosti dvou dlaní. Přidáme na jednu polovinu jablečnou náplň, druhou půlku přehneme a prsty těsto utěsníme. Naplněnou tašku odložíme na pomoučněný vál a děláme další.
Během přípravy placek dáme do trouby rozpustit 150 g sádla a tašky pak vkládáme do rozpáleného tuku. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů dorůžova cca 20 minut a pak je na dalších 20 minut otočíme.